Languedoc-Roussillon

Zoals u kunt lezen onder bij de omgeving is er in de Languedoc-Roussillon veel te doen en te beleven. Hieronder vindt u een overzicht van verschillende activiteiten:

 

 

Gorges_klein

Natuur

Rondom Cessenon zelf is er voldoende te zien. Als u een rit maakt door de omgeving is er genoeg te zien. Zo is een rit naar het plaatsje Roquebrun op 9 kilometer meer dan de moeite waard.

De Languedoc-Roussillon kent een groot natuurgebied: het nationaal regionaal park van de Haut-Languedoc. In het park is vooral qua natuur veel te zien. Een van de grootste trekpleisters van het park zijn de Gorges d'Héric. Je kunt er een goede wandeling maken en door de liefhebbers kan er ook geklommen worden.


Terug_naar_boven
Stad Afstand Reistijd
Béziers 24 kilometer 25 minuten
Carcassonne 76 kilometer 1½ uur
Montpellier 94 kilometer 1½ uur
Narbonne 38 kilometer 50 minuteen

Steden

Er zijn een aantal steden die binnen een acceptabele tijd (minder dan anderhalf uur) te berijden zijn vanuit Cessenon sur Orb. De dichtstbijzijnde stad is Béziers dat op een half uur rijden ligt. De hoofstad van de regio Languedoc-Roussillon is de studentenstad Montpellier dat op anderhalf uur rijden ligt. Maar liefst 1 op de 5 van de 250.000 inwoners is student. Verder zijn er in de Languedoc-Roussillon twee bijzondere historische plaatsen: Carcassonne en Narbonne.


Terug_naar_boven

Béziers

Béziers is de eerste stad in de buurt en ligt op 23 kilometer van Cessenon. Het is geen grote stad met ruim 70.000 inwoners en ook niet zeer bekend onder Nederlanders. De stad staat bekend als de wijnstad nummer één van de Languedoc-Roussillon, de stedelingen spreken zelf graag van de 'capitale mondiale du vin de table' (de tafelwijn hoofdstad van de wereld). Op de eerste zondag van oktober wordt dit groots gevierd met het 'Fête du Vin Nouveau' (het feest van de nieuwe wijn).
Beziers_klein
De stad heeft een mooie boulevard (Allées Paul Riquet die 600 meter lang is), dat als het centrum van de stad bekend staat. De noordkant is het meest centraal gelegen en heeft een ondergrondse garage waar u makkelijk kunt parkeren. Aan de noordkant staat een theater en aan de zuidkant is het station. De noordkant is de ideale plek om een dag door de stad te beginnen. Ook kunt u de dag daar afsluiten aangezien er allemaal cafés zijn waar je een lekker wijntje kunt drinken.

Het meest interessante deel van de stad ligt nog verder in het noorden. De belangrijkste bezienswaardigheid is de kathederaal Saint-Nazaier die u ziet op de foto. De kathedraal stamt voor een deel uit de 13e eeuw en voor een deel uit de 16e eeuw. Het meest imposant is het uitzicht dat je hebt vanaf de kathedraal. Aan het noorden van de kathedraal is een kleine doorloop waar een oriëntatietafel staat.

Voor meer informatie klik hier. (meeste informatie is in het Frans)


Terug_naar_boven

Carcassonne_kleinCarcassonne

De Middeleeuwse stad Carcassonne ligt op ruim 75 kilometer van Cessenon en is vooral bekend vanwege de citadel die gevestigd is in de stad (zie foto). De citadel is de grootste citadel van Europa is en er zijn meerdere boeken gewijd aan de plaats (ook is er een bordspel met een vernoemd naar de stad).

De citadel is permanent geopend. De Caisse Nationale des Monument Historique organiseert wanelingen door de stad heen waarmee je ook een del van de geschiedenis te horen krijgt. De 2000 jaar ommuurde deel van de stad is uniek in de wereld en daarom zeker de moeite waard om te bezoeken.

Voor meer informatie klik hier.


Terug_naar_boven

Montpellier

Montpellier_klein
Montpellier is de prefectuur (hoofdstad) van de Languedoc-Roussillon en heeft door haar verleden een mooi en rijk erfgoed overgehouden, zoals u kunt zien op foto's. Het is een enorme studentenstad met maar liefst 55.000 studenten op 250.000 inwoners. Dat is te vergelijken met de Nederlandse stad Utrecht. De universiteit van Montpellier is één van de oudste universiteiten van de wereld.

Door de gedurfde nieuwbouw en de studenten krijgt de stad een jonge, frisse en studentikoze sfeer. Het is een erg leuke stad met veel terrasjes. Vanwege het veelzijdige aanbod en de een autovrije zone in het centrum kunt u er leuk winkelen.

Bezienswaardigheden in de stad zijn:


Terug_naar_boven

Narbonne

Narbonne_klein

Narbonne is een van de oudste steden van de Languedoc-Roussillon. Al in de 118 voor Christus wordt er al gesproken over een stad met de naam Colonia Narbo Martius.

De stad was een gewilde plek en daarom is de stad vaak aangevallen. Redenen waren o.a. omdat de stad een centrale ligging heeft en was mede daarom was de stad ook onderdeel van de beroemde Gallische route, Via Domitia. Door vele malen in verval te raken zijn er weinig gebouwen die duiden op haar historische betekenis. Gelukkig zijn er nog wel gebouwen die er op duiden en zijn er bijvoorbeeld resten te zien van de Via Domitia. Door haar centrale ligging kwam de stad iedere keer weer tot bloei.


Terug_naar_boven

Stranden

Een dagje ontspannen aan het strand behoort tot de mogelijkheden. Aan de kust van de Languedoc-Roussillon bij Béziers zijn er verschillende stranden, zo is bij het ene strand wel en bij de andere geen honden toegestaan. Het dichtstbijzijnde strand is die van Valras-Plage op een kleine 35 kilometer afstand.

Sète_klein

Sète, ook wel het Venetië van de Languedoc genoemd, dankt deze bijnaam aan de talrijke kanalen die de stad doorkruisen. Het koninklijke kanaal loopt doorheen Sète en verbindt het water van de Middellandse Zee met het meer van Thau. Het is eveneens de wijze waarop het canal du midi, dat door het meer van Thau loopt, uitmondt in de Middellandse Zee. Gebouwd op de flank van de berg Saint Clair, tussen het meer van Thau, de zee en de kanalen, ligt één van de grootste havens van de Middellandse Zee. De havens in het hart van de stad maken Sète bijzonder. Vrachtschepen, cruiseschepen en veerboten liggen zij aan zij in de handelshaven die de tweede grootste van de Franse Middellandse Zee is. De eerste plaats komt de vissershaven toe die zijn wateren deelt met de plezierhaven.

Tussen Valras en Sète ligt Cap d'Agde. De van oorsprong Griekse nederzetting is van oudsher een zeer belangrijke havenplaats omdat het een kruispunt is van verschillende wateren. De uit basaltsteen opgetrokken huizen geven het centrum van Agde een uniek karakter. De plaats had een van de eerste naaktstranden in Europa. Het park heeft een omvang van een klein dorp met een 2 km lang zandstrand. Cap d'Agde leeft vooral in de zomer op van het vele jeugdige toerisme, waarbij Nederland en België goed vertegenwoordigd zijn. Onder jongeren is Cap d'Agde een populaire plek.


Terug_naar_boven

Bezienswaardigheden

Het plaatsje Roquebrun behoort tot zeker tot een van de bezienswaardigheden uit de regio. De rivier de Orb gaat voor het dorp langs en het dorp is tegen een berg op gebouwd, wat het een prachtige ligging geeft.

 

 

 

.